Sremski rejon, smešten na padinama Fruške gore, okružen rekama Dunav i Sava, predstavlja pravi dragulj srpskog vinogradarstva. Ova regija, iako skromna u površini, ponosna je na svoje vinogradarske tradicije i raznolikost sorti grožđa.

Vinogradarstvo i Geografski Uslovi

Fruškogorsko vinogorje, jedino u Sremu, prostire se na 2.141 hektara vinograda, smeštenih na nadmorskim visinama između 90 i 270 metara. Južne i severne padine Fruške gore ispresecane su potocima, čime se oblikuje mikroklima pogodna za vinogradarstvo. U ovoj regiji dominira černozem, uz prisustvo rendzina, sirozemskog zemljišta i kamenjara.

Klima Srema, koju modifikuje blizina reke Dunav, doprinosi ranijem sazrevanju grožđa zahvaljujući pojačanom difuznom zračenju. Ovi faktori čine Srem idealnim mestom za uzgoj različitih sorti grožđa.

Raznovrsne Sorte Grožđa

U Sremskom rejonu gaji se 2170 gazdinstava sa vinogradima, a najveće površine se nalaze u opštini Šid. Sortiment grožđa uključuje poznate sorte poput:

  • Bela vina: Furmint, Traminac, Rajnski rizling, Šardone, Sauvignon Blanc
  • Crna vina: Frankovka, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir

Ova raznovrsnost čini Srem jedinstvenim na vinskoj mapi Srbije, posebno sa sortom furmint koja ima bogatu istoriju na Fruškoj gori.

Istorija i Zanimljivosti

Sremski vinogradi mogu se pohvaliti bogatom istorijom. Car Marko Aurelius Probus postavio je temelje vinarstva u ovom regionu, a porodica Odeskalki igrala je ključnu ulogu u njegovom razvoju. Njihovo vlasništvo obuhvatilo je gornjosremsku regiju, a grof Livije Odeskalki modernizovao je vinske podrum u Iloku i uveo prve čokote traminca na prostore Srema.

Danas, Fruška gora je dinamična vinska regija koja privlači mlade vinare koji eksperimentišu sa novim stilovima vina, uključujući biodinamička i organska vina. Posebno mesto zauzima bermet, aromatizovano fortifikovano vino, koje se često povezuje sa luksuznim plovilom Titanik.

Zaključak

Sremski rejon nudi jedinstvenu priliku za istraživanje bogate vinske tradicije, ukusne gastronomije i očaravajuće prirode. Ako planirate posetu Rancu Elena, ne propustite priliku da uživate u ovoj vinogradarskoj oazi i otkrijete čari koje Srem ima da ponudi.